20 lutego g. 18:00 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy
(…) Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy ku- charz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. (…)
K5 Domowa Gastrobanda to kompendium wiedzy o kulinarnym świecie. Znajdziecie tutaj nietuzinkowe przepisy wraz z apetycznymi fotografiami wszystkich potraw, poprzedzone rozdziałami wprowadzającymi w daną tematykę. Wyłuskaliśmy sytuacje z codziennego buszowania po kuchni i odpowiadamy na pytania nurtujące domowych kucharzy. Wiedzę przekazujemy w przystępny sposób. Dzięki Domowej Gastrobandzie staniecie się miłośnikami dobrego smaku. Korzystajcie z książki do woli, niech mąka i tłuste palce na okładce będą śladem tego, że po prostu jest niezbędna w kuchni. W razie potrzeby możecie okładkę wyczyścić, ponieważ materiał, z którego jest zrobiona pozwala na swobodne wymycie po udanym Gotowaniu. Bawcie się̨ życiem i doceniajcie każdy przejaw szeroko rozumianej kultury kulinarnej.
Kamil Sadkowski – przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Zaczynał jako kelner, następnie był barmanem, kucharzem, organizatorem kuchni, pracował w firmie dostarczającej produkty dla gastronomii. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w wieku czterech lat, znamię nosi do tej pory. Był jednym z niewielu w Technikum Gastronomicznym, dla których był to świadomy wybór. Dyplom na studiach bronił z psychologii.
Uczestniczył w kulinarnych podróżach u boku Roberta Makłowicza, podczas tworzenia naj- bardziej rozpoznawalnego programu kulinarnego „Makłowicz w podróży”. To właśnie tam miał szansę zaglądać w zakamarki miejsc, do których zwykły śmiertelnik nie ma dostępu.
Pomysłodawca i założyciel K5 – autorskiej akademii kulinarnej, w której szkoli kucharzy oraz pasjonatów-amatorów. To właśnie jego uczniowie są dla niego największą radością. Twierdzi, że każdy potrafi gotować, tylko musi się odważyć i otworzyć umysł na nowe doznania. Szacunku do produktu i jakości nauczył się podczas pracy z Japończykami.
Kulinarny obieżyświat – już od najmłodszych lat podróżował po świecie z Dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał właśnie od kuchni. Docenia proste smaki, nie lubi komplikować sobie i innym życia w kuchni. Wszystkie przepisy które wychodzą spod jego ręki cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food pod różnymi postaciami.